Maksuhäiriömerkinnät

Maksuhäiriömerkintä voidaan rekisteröidä kuluttajalle pitkittyneen maksulaiminlyönnin seurauksena, ja yrityksille maksuhäiriömerkintä voi syntyä osana trattaperintää. On kuitenkin hyvä huomata, että maksumuistutuksesta ei vielä synny maksuhäiriömerkintää luottotietoihin.

Yksityishenkilö voi saada maksuhäiriömerkinnän, jos vapaaehtoinen perintä ei ole tuottanut tulosta ja saatava on edennyt oikeudelliseen perintään, jossa asiakkaan maksuvelvollisuus on vahvistettu käräjäoikeuden tuomiolla. Asiakas voi saada maksuhäiriömerkinnän myös kulutusluotosta, mikäli luotto on viivästynyt yli 60 päivää ja luotonantaja ilmoittaa asiasta luottotietorekisteriin. Kulutusluotosta tuleva merkintä edellyttää, että asiakkaalle on lähetetty viimeistään 21 päivää ennen merkinnän hakemista maksumuistutus, jossa muistutetaan maksuhäiriön mahdollisuudesta. Maksuhäiriömerkinnän voi saada myös ulosotosta, mikäli ulosottomies on todennut asiakkaan varattomaksi tai jos ulosotto on jatkunut kahden vuoden aikana vähintään 1,5 vuotta.

Voit lukea lisää maksuhäiriömerkinnöistä ja niiden säilytysajoista täältä. Perintätoimistolta lähetetystä maksumuistutuksesta ei tule luottotietoihin maksuhäiriömerkintää, ja tämä tieto säilyy vain perintätoimiston tiedoissa. Jos asiakkaalla ei ole mahdollisuutta suorittaa saatavaa perintäkirjeessä annetun maksuajan puitteissa, asiakkaan kannattaa ottaa yhteyttä perintätoimistoon ja sopia mahdollisista maksujärjestelyistä.

Jos maksuhäiriö merkitään yksityishenkilön luottotietoihin, luottotietoyhtiö lähettää siitä ilmoituksen henkilön viralliseen kotiosoitteeseen. Kirjeessä kerrotaan muun muassa siitä, kuinka kauan tieto säilyy rekisterissä.

Yrityksille maksuhäiriömerkintä voi syntyä trattaperinnässä protestoinnin yhteydessä. Jos yritysasiakas ei maksa erääntynyttä laskua trattamaksuvaatimuksella, saatava protestoidaan, jonka myötä asiakkaalle merkitään maksuhäiriömerkintä 3 vuoden ajaksi. Protestointi voidaan tehdä julkisena tai hiljaisena. Näiden erona on se, että julkinen protestointi näkyy asiakkaan luottotietojen lisäksi talousalan lehtien protestilistalla, kun taas hiljainen protestointi merkitään pelkästään asiakkaan luottotietoihin. Mikäli yritysasiakkaalle tulee protestimerkinnän aikana uusi maksuhäiriömerkintä, merkinnän säilytysaika pitenee neljään vuoteen. Voit lukea lisää maksuhäiriömerkinnöistä Maksu myöhässä -sivustolta.