Mihin perintää tarvitaan?

Suomessa on totuttu maksamaan tuotteet ja palvelut laskulla hyvin monella toimialalla. Lähtökohtaisesti luotamme toisiimme tässä yhteiskunnassa. Lasku on luottamuksen osoitus.

Mihin perintää tarvitaan?

Suomessa on totuttu maksamaan tuotteet ja palvelut laskulla hyvin monella toimialalla. Jos pyydät sähkömiehen tai putkimiehen kotiisi hoitamaan jonkun pikkuhomman, voit olettaa, että hän laskuttaa tehdyt työt sinulta jälkikäteen. Jos hankit siivoojan tekemään joulusiivouksen, et varmasti edes pysty maksamaan heidän palveluitaan muuten kuin jälkikäteen laskulla. Yritysten välisessä kaupankäynnissä lasku on täysin ylivertainen maksutapa. Esimerkkejä löytyy paljon ja se kertoo siitä, että lähtökohtaisesti luotamme toisiimme tässä yhteiskunnassa. Lasku on luottamuksen osoitus.

Keskimäärin suomalaiset maksavat laskunsa erittäin hyvin. Jos yritys lähettää 100 laskua, niin niistä 90 maksetaan eräpäivään mennessä ja lopuista 10:stä asiakasta pitää muistuttaa. Noista kymmenestä 9 maksetaan muistutuksen avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että keskimäärin 1 lasku sadasta on vielä maksamatta maksumuistutuksen eräpäivän jälkeen. Tässä vaiheessa yrityksellä on yleensä kaksi vaihtoehtoa: Olla itse aktiivisesti yhteydessä asiakkaaseen ja kysellä erääntyneen laskun perään tai antaa lasku perintätoimiston hoidettavaksi. 

On selvää, että ensimmäinen vaihtoehto on laskun saajalle huomattavasti mukavampi toimintamalli, mutta kuinka paljon yrittäjän on nähtävä vaivaa sen eteen, että saa maksun tekemästään työstä? Palkansaajana voin luottaa siihen, että palkka tulee joka kuun 15. päivä. Mielestäni jokaisella yrittäjällä on oikeus vaatia samaa, että palkka tehdystä työstä maksetaan sovitusti eräpäivään mennessä.

Jotta luottokauppaan perustuva yhteiskunta toimii hyvin, pitää jokaisella laskulla myyvällä olla luottamus siihen, että lainsäädäntö turvaa tilanteen, kun omat keinot laskun perintään eivät riitä. Tässä vaiheessa meidän asiantuntemus astuu kuvaan. Me olemme se turvaverkko, jonka apuun yritys voi luottaa, sekä varmistamme suomalaisen luottoyhteiskunnan toimivuuden myös jatkossa.


Search