Erääntynyt lasku - Kuka maksaa luottotappiot?

Suomessa lähetetään vuosittain noin 450-500 miljoonaa laskua. Lähetetyistä laskuista erääntyy noin kymmenen prosenttia ja lopullisesti laskuista jätetään maksamatta noin 1,6%.

Noin kymmenen prosenttia erääntyneistä laskuista päätyy luottotappioiksi.
Noin kymmenen prosenttia erääntyneistä laskuista päätyy luottotappioiksi.

Suomessa lähetetään vuosittain noin 450–500 miljoonaa laskua. Keskimäärin laskuista jätetään maksamatta noin 1,6%. Laskuja jätetään maksamatta jopa 8 miljoonaa kappaletta. Voidaan arvioida että euroissa tämä on 3 264 000 000€. Siis yli 3,2 miljardia euroa!

Maksamattomat laskut ovat yksinkertaisesti luottotappioita. Luottotappiot vaikuttavat suoraan yrityksen tulokseen vähentämällä myyntituloja. Kaikki liiketoiminnan kustannukset, myös luottotappiot, on pystyttävä kattamaan tuotteiden ja palveluiden hinnoissa. Luottotappioista syntyvät kustannukset ovat siis osa tuotteiden hintoja.

Otetaan käytännön esimerkki. Jos putkimies myy palveluitaan luotolla, eikä tarkasta uusien asiakkaiden maksukykyä, eikä pidä huolta erääntyneiden laskujen perinnästä, hänen luottotappiot voivat olla helposti 3 % liikevaihdosta. Jos hänen keskimääräinen lasku on 500€ ja hän lisää luottotappiot hyvien asiakkaiden maksettavaksi, niin luottotappiot nostavat hänen keskimääräisen laskun hintaa 15€.

No kuka sitten maksaa yllämainitun laskun 15 euroa eli asiakkaiden maksamattomat laskut? Vastaus yllä esitettyyn kysymykseen on yksinkertainen. Hyvät, maksavat asiakkaat ne maksavat ja he maksavat myös ne 8 miljoonaa laskua ja 3,264 miljardia euroa, jotka huonot asiakkaat jättävät maksamatta.

Hyvää, maksavaa asiakasta kohtaan on reilua, että jokainen yritys ja yrittäjä pitävät huolen siitä, että luotolla myydään vain maksukykyisille asiakkaille ja erääntyneet laskut perintään tehokkaasti. Luottotietojen tarkastus tai kirje perintätoimistolta on paljon parempi signaali yrityksen toiminnasta kuin myyminen sokkona kaikille tai passiivinen odottaminen erääntyneen laskun kanssa.

Katso video, miten voit jättää erääntyneen laskun perintään.


Search